Priljubljene objave

ponedeljek, 28. januar 2008

Fran Milčinski: Gumbe je posojal



Fran Milčinski se je rodil 3.12. 1867 v Ložu (Lož
Zemljevid: Najdi.si
Nadmorska višina: 590 m
Število prebivalcev: 539
Poštna št./pošta: 1386 Stari trg pri Ložu
Občina: Loška Dolina
Pokrajina: Notranjska
Statistična regija: Notranjsko - kraška regija
Vir: SURS, GURS, popis prebivalstva 2002)
na Notranjskem.
Njegov oče, ki je bil po rodu Čeh, je služboval kot davkar.
Družina se je čez štiri leta preselila v Ljubljano.
Fran se je po končani gimnaziji leta 1885 vpisal na pravno fakulteto dunajskega vseučilišča. Kot pravnik je dobil službo v Ljubljani.
Deset let ni napisal nič leposlovnega.
Leta 1900 je zaslovel z delom Zoper samobeležnik. Pri različnih časopisih je sodeloval s spisi, v katerih se je posmehoval slovenskemu malomeščanstvu, politiki, kulturnikom,... V istem času je postal upravitelj Deželnega gledališča v Ljubljani. Dolžnosti upravitelja je upravljal dve leti.
Snov za pisarije je našel v sodnih razpravah. Ptičke brez gnezda si je zamislil, ko je bil sodnik za mladinsko varstvo in prestopništvo.
Vzgoja štirih lastnih otrok ga je pripravila za pisanje pravljic. Slabo ponudbo tedanjega knjižnega trga se je odločil izboljšati s priredbo slovenskih pravljic.
Nekaj časa je pisal tudi pod psevdonimom Fridolin Žolna. Pod tem psevdonimom je pisal satirične črtice o aktualnem dogajanju.
Leta 1925 se je upokojil in postal odvetnik. Z začetkom oddajanja Radia Ljubljana - okrog leta 1928 - se je začel v etru pojavljati kot pripovedovalec.
Umrl je 24.10. 1932 v Ljubljani.

Dela za otroke:
Gospodična Mici (1930)
Ptički brez gnezda (1917)
Butalci (1948)
Pravljice (1911)
Tolovaj Mataj (1917)
Laži
Gumbe je posojal

Dela za odrasle:
Gospod Fridolin Žolna in njegova družina (1923)

Dramska besedila:
Volkašin (1913)
Mogočni prstan (1923)



Družina

Oče Josip sej je najprej pisal Milčinsky, a se je zaradi bolj prijazne črke "i" preimanoval v Milčinski Josipa. Mama je bila Lucija. Frana sta krstila kot Franca Ksaverja. Klicali so ga Verče. Imel je brata Pepeta-Josipa, ki je umrl za kostno tuberkulozo. Bil je starejši od Frana. Mlajši sta bili sestra Mimi, ki je umrla za jetiko in sestra Angela,ki je bila prav tako bolehna.

Svojo družino si je ustvaril z Mrijo Krejči, ki je bila kar 13 let mlajša od Frana. Imela sta štiri otroke. Kot prva se jima je rodila hčerka Breda, kasneje slavistka. Drugi je bil sin Janez Krstnik Janvid, ki je bil zdravnik, specialist za sodno medicino. Najznameniteji je bil sin Frane, ki je imel vzdevek Ježek. Bil je humorist, igralec, režiser in književnik. Najmlajši je bil sin Lev. Zaposlen je bil kot psihiater.

http://www.loska-dolina.net/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=71
http://www.svetizbesed.com/index.php?t=zgodba&i=186

Ni komentarjev:

Objavite komentar